Corn Using Efficiency Analysis in Labuhan Ratu IV Village, Labuhan Ratu District, East Lampung Regency, Lampung

Authors

  • Dindy Darmawati Putri Universitas Jenderal Soedirman
  • Aji Setiawan
  • Lutfi Zulkifli

DOI:

https://doi.org/10.5713/srijab.v1i2.33

Keywords:

Corn farming, Cost and Income, Efficiency

Abstract

One of the essential food crops worldwide is corn, which is also utilized in Indonesia as a feed for animals, a raw material for industry, and a source of basic requirements. This study intends to: (1) know the costs and income; and (2) know the efficiency of farming. In Labuhan Ratu IV Village, Labuhan Ratu District, East Lampung Regency, the study's location was purposefully chosen. Cost and Revenue Analysis, Revenue Cost Ratio was utilized to analyze the study's data. (1) The average cost was 8.093.897,00 IDR, while the average income was 16.896.017,00 IDR, according to the findings. (1) Corn cultivation has been effective or profitable, as indicated by an R/C ratio of 2,09; (2) The average profit obtained is 8.802.119,00 IDR.

References

Ari, A. F. (2010). Optimasi Produksi Xilan Dari Tongkol Jangung Pada Berbagai Kosentrasi Sodium Hipoklorit (NaCl) dan Natrium Hidroksida (NaOH) Menggunakan Response Surface Methodology. Surakarta : Fakultas Pertanian UNS.
Ashari, Ulfira. (2020). Analisis Pendapatan dan Kelayakan Usahatani Jagung di Kecamatan Patilanggio, Kabupaten Pohuwato, Provinsi Gorontalo. Prosiding Seminar Nasional Pembangunan dan Pendidikan Vokasi Pertanian Politeknik Pembangunan Pertanian Manokwari. 240-254.
Hukom, J., Leunard, L. O., & Raja, M. S. (2019). Analisis produktivitas petani sayuran daun di Desa Passo Kecamatan Baguala Kota Ambon. Jurnal Agribisnis Kepulauan, 7(3): 227-240.
Pratama, M. R., Fajri, & Makmur, T. (2019). Analisis Kelayakan Usatani Jagung Hibrida di Kecamatan Trumon Tengah Kabupaten Aceh Selatan. Jurnal Ilmiah Mahasiswa Pertanian. 4(1):425-435.
Rahim, A., dan Diah, Retno, D, H. (2008). Ekonomika Pertanian (Pengantar, Teori dan Kasus). Jakarta : Penebar Swadaya.
Rukmana, R. (2010). Jagung Budidaya, Pascapanen, dan Penganekaragaman Pangan. Semarang : Aneka Ilmu.
Soekartawi. (2011). Ilmu Usahatani dan Penelitian untuk Pengembangan Petani Kecil. Jakarta : Universitas Indonesia.
Sugiyono. (2017). Metode Penelitian Kuantitatif, Kualitatif, dan R&D. Bandung : Alfabeta.
Susilowati, Sri, Hery., dan Maulana, Mohamad. (2012). Luas Lahan Usahatani Dan Kesejahteraan Petani : Eksistensi Petani Gurem dan Urgensi Kebijakan Reforma Agraria. Jurnal Analisis Kebijakan Pertanian. 10(1): 17-30.
Tahir, Abd, Gaffar. 2017. Analisis Pendapatan Usahatani Jagung Pada Lahan Sawah Dan Tegalan Di Kecamatan Ulaweng, Kabupaten Bone Sulawesi Selatan. Jurnal Galung Tropika. 6(1):1-11.
Trahati, Melia Rimadhani. (2015). Implementasi Pendidikan Karakter Peduli Lingkungan di Sekolah Dasar Negeri Tritih Wetan 05 Jeruklegi Cilacap. Skripsi. Yogyakarta : Fakultas Ilmu Pendidikan Universitas Negeri Yogyakarta.
Wahed, M. (2015). Pengaruh Luas Lahan, Produksi, Ketahanan Pangan dan Harga Gabah Terhadap Kesejateraan Petani Padi di Kabupaten Pasuruan. JESP. 7(1):68-74.
Yunismar Tita, Nofialdi, Ifdal. (2014). Analisis Faktor-Faktor yang Berhubungan dengan Jiwa Kewirausahaan Petani Kakao di Kota Sawahlunto. Jurnal Agrbisnis Kerakyatan. 4(1): 25-35.

Additional Files

Published

2022-08-22